خطر سقوط آسانسور و راهکار آن
سقوط آسانسور و چگونگی نجات از آن
امروزه آسانسورهای مدرن دارای چندین سیستم ایمنی جهت و جلوگیری از سقوط میباشند که بهترین آن پاراشوت و گاورنر است. اولین ترمز ایمنی در سال 1852 میلادی در آسانسور بکار رفته و تا اواخر قرن 18 میلادی اصلاحاتی در ترمز آسانسور ایجاد شد اما تا همین اواخر سیستم ترمز تفاوت زیادی با مدلهای آن در اوایل سال 1900 نداشت. با پیشرفت علم و فناوری وسایل مکانیکی استفاده افراد از این وسایل بیشتر شد اما همواره ترس از اتفاق در آسانسور با افراد همراه بود. این در حالی است که اکثر حوادث بزرگ بر اثر خطا و اشتباه انسانی همچنین بی دقتی اتفاق افتاده است.
ترس از سقوط آسانسور همواره ذهن مسافرین را درگیر میکند. براساس آمارهای سالانه آسانسورها 80 میلیارد بار جابجا می شود و مسافرین را با خود جابجا میکند. این در حالی است که سالانه تنها 27 نفر جان خود را در اثر حوادث آسانسور از دست می دهند. لازم به ذکر است 54% افرادی که در حوادث افرادی که در حوادث سقوط آسانسور دچار جراحت میشوند خود نصابان و تعمیرکاران هستند. آسانسورها اغلب به خاطر استاندارد نبودن یا نداشتن عدم سرویس و نگهداری آسانسور مناسب و یا تعمیر نکردن به موقع آسانسور اتفاق می افتد. معمولا تمام آسانسورهایی که به طور استاندارد نصب و راه اندازی میشوند دارای سری ایمنی هستند و از هرگونه اتفاق و خسارات جانی یا مالی ایمن تر هستند.
کدام اجزای آسانسور از سقوط آن جلوگیری میکند؟
در بسیاری از فیلمها دیده می شود که با پاره شدن سیم بکسل، سقوط آسانسور اتفاق میافتد. ولی چنانچه تراول کابل پاره شود، سقوط اتفاق نمی افتد. این موضوع در واقعیت تقریبا امری غیرممکن است .
اجزایی که از سقوط آسانسور جلوگیری میکنند:
ترمز: هر بالابر دارای یک عدد ترمز بسیار محکم و قوی است که همواره فعال است بنابراین با استفاده از همین ترمز، آسانسور را در طبقات متوقف مینماید.
پاراشوت: زمانیکه سرعت آسانسور از حد مجاز بیشتر گردد و یا اینکه کابلها شل شده باشد پاراشوت فعال شده و با قفل کردن فکهای خود بر روی ریل آسانسور باعث متوقف شدن آن می شود.
کابلها: همه آسانسورها دارای حداقل چهار کابل است هر کدام از این کابلهابه تنهایی، برای نقل و انتقال مسافرین کافی است و مابقی کابلها تنها به منظور افزایش ایمنی نصب می شود.
ضربه گیر فنری: در پایین ترین قسمت چاه آسانسور چهار ضربه گیر فنری/هیدرولیکی قرار دارد که در هنگام سقوط کابین از شدت ضربه را کاهش میدهد.
بطور کلی دو مورد خطر سقوط آسانسور را کاهش میدهد:
- سرویس و نگهداری آسانسور بصورت ماهیانه
- بازسازی آسانسور در هنگام تشخیص کارشناسان مجرب
هنگام سقوط آسانسور چه کارهایی نباید انجام دهیم؟
هنگام سقوط آسانسور نپرید: بعضی از افراد اعتقاد دارند که اگر در هنگام سقوط آسانسور شروع به پریدن کنند، هنگام برخوردآن با زمین در هوا معلق بوده و اینکار باعث جلوگیری از حوادث ناشی از برخورد کابین آسانسور با زمین می شود و این تصور کاملا اشتباه است. زیرا در هنگام سقوط آسانسور شما زمان دقیق بر خورد کابین با زمین را نمی دانید که کمی قبل از برخورد آسانسور با زمین به هوا بپرید و یا هنگامی که شما به هوا می پرید دیگر تعادلی نداشته و ممکن است سر شما به سقف کابین برخورد کند و یا هنگام سقوط با سر فرود بیایید و آسیبهای جبران ناپذیری به شما وارد شود. در تحقیقات و آزمایشهایی که انجام شده است مانکنی درون کابین قرار دادند و شروع به پریدن کرد که این پریدن نتیجه خوبی نداشت کار دیگری که نباید انجام دهیم ایستاده نباشیم. صاف ایستادن نتیجه خاصی ندارد و فقط ممکن است ده برابر وزن مشخص در هنگام برخورد به پای افراد فشار وارد شود. در نتیجه با این توضیحات متوجه می شویم چه کارهایی را در هنگام سقوط نباید انجام دهیم.
راهکار مناسب هنگام سقوط آسانسور چیست؟
در زمان سقوط درست فکر کردن میتواند کار بسیار سختی باشد ولی باید به یاد داشته باشیم که هرگز وسط کابین سر پا نباشیم. بهترین راهکار برای سقوط آسانسور دراز کشیدن در کف کابین است این موقعیت باعث پخش شدن نیرو در سرتاسر بدن شما در لحظه برخورد می شود. ممکن است استخوانها کوچک بشکند و این امر بستگی به ارتفاعی که از آن سقوط میکنید دارد ولی از وارد شدن صدمه جدی جلوگیری میکند. ولی باید یادمان باشد که با دستمان یا با کیف یا لباسی از سرمان محافظت کنیم که از ضربه وارد شدن به سر جلوگیری کنیم. وقتی آسانسور فرود بیاد حتما باید از سرمان در مقابل قطعات آسانسور مراقبت کنیم شاید نجات پیدا کنیم. در هنگام سقوط مسافر در حالت بی وزنی قرار میگیرد و باید جلوی پرواز کردن را گرفت ممکن است این روش ایراداتی داشته باشد ولی متخصصین تنها راه حل درست برای نجات را همین راهکار میدانند. سقوط آسانسور معمولا به ندرت اتفاق می افتد همچنین مردم از رفتن داخل آسانسور خالی یا گیرکردن بین درها، بیشتر جان خود را از دست داده اند بنابراین مراقب باشید، عجله نکنید چون همیشه میتوان با آسانسور بعدی رفت.
اگر زمان سقوط در کابین تنها نبودیم چه کارهایی باید انجام دهیم؟
در این هنگام اگر علاوه بر خود شخص افراد دیگری در آسانسور باشند امکان دراز کشیدن در کف آسانسور نیست بهترین راه حل نشستن بر کف زمین است و تمام وسایلی که همراه خود دارید را زیر خود قرار دهید و نیز و سر و گردن خودرا با دست بپوشانید. لزوما مسافرین دیگر را نیز تشویق کنید که با شما همراهی کنند. در زمان سقوط شما باید تمام تلاش خود را انجام دهید تا سطح تماس بدن خود با کف کابین را افزایش دهید.
نظر خود را بنویسید