انواع آسانسور
آشنایی و شناخت با انواع آسانسور
آسانسور یا به عبارتی آسانبر یک اتاق متحرکی است که به وسیله آن در طی طبقات، بصورت عمودی نقل و انتقال انجام می شود، درواقع جابجایی افراد و حمل و نقل کالاها براحتی به کمک بالابر صورت میگیرد. مهمترین اجزای انواع آسانسور شامل کابین آسانسور و تابلو فرمان آسانسور است که فرمان توقف، کنترل را بر عهده دارد.
تاریخچه ابداع انواع آسانسور های امروزی
طرح آتوود
دانشمند انگلیسی بنام آتوود در سال 1784 طرحی را مطرح کرد که دستگاهی طراحی کرد که در آن دو وزنه به کمک طناب، قرقرهها در جهت بالا یا پایین حرکت میکرد.
طرح اوتیس
آتوود سبب شد تا دهه های بعد یعنی در سال 1853 مخترع آمریکایی بنام اوتیس اولین آسانسور کششی را ارائه دهد. طرح اوتیس ویژگی خاصی داشت آن هم چرخ ضامندار (پاراشوت) بود این طرح به سبب برطرف کردن خطر احتمالی پارگی کابل، سقوط کابین صورت گرفت. لذا هنگامی که کابلها پاره شوند مانع از سقوط کابین میشود.
طرح تامپسون
بعد از اوتیس انواع آسانسور هیدرولیکی توسط تامپسون وارد بازار شد. در سال 1894 اولین بالابر هیدرولیکی (این نوع بالابر نیازی به راننده ندارد) با استفاده از کلید فشاری مورد بهره برداری قرار گرفت. در سال 1902 با ارتقا سیستم آسانسورهیدرولیکی شرکت برق (ontaro power company) برای ناحیه آبشار نیاگارا آسانسوری تولید کرد.
انواع آسانسور کششی
از قدیمی ترین نوع بالابر می توان به انواع آسانسور کششی اشاره کنیم. در این نوع از آسانبرها از کابین، بر روی سیم بکسل وزنه ای قرار می گیرد. بر روی قرقرهای بزرگی بنام فلکه حرکت میکند. بنابراین زمانی که کابین به سمت بالا میرود وزنه به سمت پایین میآید یا بالعکس. بر روی ریل آسانسور وزنه نصب میشود که این سبب اطمینان از خارج نشدن آن ها از مسیر بوده است. در غیر اینصورت افراد درون کابین به دیوارههای پشتی کابین برخورد میکند و باعث میشود اتاقک به سمتی که نباید حرکت کند. یکی از مهمترین ویژگیهای این ریلها این است که در صورت وقوع حادثه ترمز کشیده می شود. این نوع آسانسورهای کششی از یک موتور الکتریکی که معمولا در قسمت فوقانی چاه آسانسور و برخی در پایین چاهک و قسمتی بنام موتورخانه نصب میگردد نیروی محرکه تامین می شود. اساس کار آن بر اساس نیروی اصطکاک مابین سیم بکسلها و فلکه کششی موتور میباشد.
انواع آسانسور هیدرولیکی
اساس کار انواع آسانسور های هیدرولیکی جک هیدرولیک میباشد. جکهای هیدرولیکی کاربردهای بسیار متنوعی دارند. کارکرد جکهای هیدرولیکی از طریق نیروی فشار روغن میباشد. فشار روغن از دستگاهی بنام پاورپوینت تامین به پیستونها انتقال پیدا میکند. محل نصب جکهای هیدرولیکی در زیر کابین میباشد همچنین با استفاده از نیروی هیدرولیک سبب بالا رفتن آن میگردد. پمپ تعبیه شده در پاورپوینت روغن را با فشار به زیر پیستون های جک هیدرولیکی انتقال میدهد، همین امر سبب بالا رفتن آن میشود. بالابر با تخلیه روغن پیستون به سمت پایین میآید. معمولا از این نوع بالابر برای مسیرهای کوتاه همچنین ظرفیتهای بالا استفاده میکنند.
آسانسورهای MRL (بدون موتورخانه)
تولیدکنندگان بالابر، محصول جدیدی به بازار عرضه کردهاند که این نوع جایگزین مناسبی برای انواع آسانسورهای قدیمی میباشد که نام این بالابر MRL (بدون موتورخانه) یا بعبارتی MACHINE ROOM LESS نامیده میشود. در این آسانسورها موتور کوچک ولی قدرتمند تعبیه شده است بجای استفاده از موتور گیربکس آسانسور قدیمی که با یک شاسی فولادی سنگین، جاگیر در موتورخانه بر روی دال بتونی سقف چاه قرار می گیرد . موتور آسانسور MRL با حجم کوچک همچنین سبک خود که به درون چاه آسانسور انتقال پیدا میکند و توسط یک شاسی کوچک در قسمت بالایی چاه بر روی ریلها سوار میشود، فضای محدودی را اشغال میکند در حالیکه آسانسورهای قدیمی معمولا به یک اتاق 10 تا 12 متری برای نصب موتور گیربکس، گاورنر و تابلو فرمان نیاز دارند.
مزایای انواع آسانسور
مزیت انواع آسانسور کششی
- سرعت بالاتر از آسانسورهای هیدرولیکی
- قابل استفاده در برجها، ساختمانهای بلند
- حرکت نرم و روان
- کاهش مصرف انرژی
- هزینه کمتر موتور کششی از هیدرولیکی
مزایای انواع آسانسور هیدرولیکی
- فضای کمتری در ساختمانهای اشغال میکند
- عدم نیاز به موتورخانه در پشت بام
- نصب راحت
- جابجایی بارهای سنگین
- قدرتمند بودن نسبت به انواع آسانسور کششی
- امنیت، راحتی
- منظم بودن برای توقف در طبقات
- عیب یابی راحت، تعمیر کردن سریع آن
- حرکت نرم و روان در استارت اولیه
مزیت انواع آسانسور MRL
- نیاز نداشتن به موتورخانه
- کم حجم بودن تجهیزات همچنین قطعات آن
- آسان بودن سرویس و نگهداری آسانسور
- سازگاری با محیط زیست پیرامون
تفاوت انواع آسانسور از نظر نصب
انواع آسانسور کششی : در نصب همچنین راهاندازی محدودیت کمتری دارند.
انواع آسانسور هیدرولیکی : ارتفاع جک هیدرولیک محدود می باشد لذا فقط برای ساختمانهای کمتر از 4 طبقه یا نهایتا 5 طبقه کارایی دارد.
انواع آسانسورMRL(بدون موتورخانه) : برای انواع آسانسور MRL محدودیت نصب کمتری وجود دارد زیرا فضای برای موتورخانه لازم ندارد ولی تامین قطعات مورد نیاز، سرویس کار ماهر از جمله معایب آن است.
مقایسه انواع آسانسور از نظر ایمنی هنگام قطع برق یا خرابی
آسانسور کششی
هنگام قطع برق، یا خرابی آسانسور کششی خارج کردن مسافرین از کابین آسانسور به راحتی صورت نمیگیرد، لذا باید طبق راهنمایی بروشور و یا توسط شخصی فنی با دانش متوسط انجام شود.
آسانسور هیدرولیکی
هنگام قطع برق، یا خرابی بالابر هیدرولیکی نیروی غیر متخصص به آسانی میتواند یک شیر هیدرولیک را باز کند سپس کابین آسانسور را به طبقات پایین هدایت کند.
آسانسور بدون موتورخانه
در صورت قطع برق، یا از کار افتادن آسانسور بدون موتورخانه بهتر است خارج کردن مسافرین از کابین توسط افراد ماهر و ترجیحا سرویسکار آسانسور صورت گیرد. شرکتهای فروشنده این نوع خدمات آسانسور را ارائه میدهند.
سپهر آسانبر آتیه با سالهای سابقه درخشان در زمینه خدمات آسانسور در تهران براحتی میتواند هرگونه مشکل در زمینه انواع آسانسور مختلف را برای شما حل نماید. کافیست فقط شما با کارشناسان این مجموعه در تماس باشید.
نظر خود را بنویسید